Śledź atlantycki występujący również pod nazwą śledź oceaniczny, Clupea harengus to niewielka ryba ławicowa. Do niedawna miał olbrzymie znaczenie gospodarcze jednak pod koniec lat dziewięćdziesiątych stało się jasne że jego liczebność zmniejszyła się drastycznie w wyniku przełowienia. Mimo tego ryba ta jest nadal eksploatowana komercyjnie. Śledź tradycyjnie, od zamierzchłych czasów, ma wielkie znaczenie spożywcze z uwagi na dużą łatwość przechowywania po zasoleniu. Podczas moich wypraw ryba ta zawsze była rzadką zdobyczą. Najczęściej widywałem ją zwracaną jako resztki pokarmu przez inne gatunki ryb które łowiłem. To oczywiście czyni ze śledzia potencjalnie dobrą przynętę. Tym razem jednak, pojedynczy śledź zawiesił się na zestawie typu sabiki, używanego podczas połowu makreli.
Da radę złapać śledzia w Bałtyku z brzegu np w Unieści
OdpowiedzUsuńwww.wedkarz.glt.pl
www.wedkarskie-abc.com
Dobry na przynętę. Co do konsumpcji, to nigdy mi nie smakował..
OdpowiedzUsuń